Wat is goedkoper? Private lease of een auto kopen?

Het kopen van een tweedehands auto brengt risico met zich mee. Dit risico zit hem dan vooral in de kans op onvoorziene en hoge reparatiekosten. Iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten en bij aanschaf van een occasion altijd extra scherp op bent. Toch zijn de meeste mensen geen auto expert en kan het altijd voor komen dat je onverwacht een flinke berg onderhoud en de daarbij behorende kosten voor je kiezen krijgt. De kans op onvoorziene kosten en autopech is immers groter bij een occasion dan bij een nieuwe auto.

Wil je op zeker spelen, dan kan een nieuwe of jonge occasion met een lage kilometerstand een interessante optie zijn. Het nadeel hiervan is dat het meestal om een flinke investering gaat en niet iedereen de financiële middelen heeft om de aankoop van een nieuwe of jong gebruikte auto te organiseren. Je kunt dan twee dingen doen; kiezen voor een oudere occasion of kiezen voor een gloednieuwe of jong gebruikte auto met private lease.

private lease of auto kopen

Private lease als alternatief voor het kopen van een occasion

Hoewel private lease een goed alternatief lijkt te zijn, zitten er niet alleen voordelen aan leasen maar ook nadelen. Ja, je kunt zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand, dat is een feit. Je weet precies waar je aan toe bent qua kosten en weet zeker dat je een goede auto rijdt. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud, krijg je een ongeluk of heeft je auto schade dan merk je hier niks van in je portemonnee. Het enige wat jij hoeft te betalen is je maandbedrag en de brandstof, verder kun je zorgeloos autorijden.

Zorgeloos, dat klinkt goed. Want wij mensen maken ons nogal eens zorgen en dekken ons graag zoveel mogelijk in tegen onverwachte kosten en/of situaties. Toch is het misschien wel wat overtrokken. Want als je al 10 jaar schadevrij rijdt, waarom zou je dan nu ineens bang zijn voor schade? Of wat dacht je van onderhoud, als je je auto altijd tijdig onderhoud dan zijn die kosten vaak prima te overzien. Nieuwe auto’s hoeven de eerste 4 jaar niet APK gekeurd te worden, vallen meestal nog onder de fabrieksgarantie en kennen vrij weinig grote onderhoudskosten omdat de onderdelen simpelweg niet kunnen versluiten in die korte tijd. De vraag die je jezelf dus moet stellen is altijd, loop ik echt risico en is het mij het echt waard? Want ondanks de scherpe private lease aanbiedingen en de zekerheid die je hebt, betaal je hier ook voor. Immers, de leasemaatschappij moet ook wat verdienen. Je kunt er dus vanuit gaan dat zelf nieuw kopen van eigen geld (dus niet geleed!), goed onderhouden en degelijk rijgedrag goedkoper is dan leasen. Maar goed, dan moet je wel het geld hebben voor een nieuwe auto. Anders is het voordelig om te kiezen voor lease boven het aangaan van een lening voor een auto.

Nadeel van een leasecontract is wel dat je er echt aan vast zit voor de duur van het contract en je gebonden bent aan een maximum aantal kilometers op jaarbasis. Deze beperking heb je met een koopauto niet. Heb je geen werk, dan verkoop je je auto en ben je er vanaf. Zo makkelijk gaat het bij een leasecontract niet, deze loopt gewoon door tenzij je het private leasecontract overdraagt of hiervoor een aanvullende autoverzekering afsluit.

Wil je goedkoper leasen? Dan is occasion lease wellicht interessant voor je.

Private Lease Occasion

 

17 August, 2016

Comment