Wat is Private Lease?

Private lease is een razend populaire leasevorm voor particulieren. Afgeleid van de traditioneel zakelijke leasemarkt richten de leasebedrijven zich massaal op de particuliere markt. Private lease is helemaal van deze tijd en de vraag naar leaseauto’s voor privé gebruik neemt toe. Toch stoeien nog veel mensen met de afweging tussen kopen of leasen. Op deze pagina vertellen wij je alles over het leasen van een auto als particulier.

 

Auto kopen of auto leasen?

 

Een paar jaar geleden bestond private lease nog niet. Tegenwoordig heeft iedereen het over leasen en kom je de dag niet door zonder te worden gebombardeerd met advertenties en reclames over de voordelen van deze vorm van autobezit. Denk je aan leasen dan denk je aan zorgeloos autorijden voor een vast laag bedrag per maand. Geen omkijken naar je autoverzekering, wegenbelasting, afschrijving en het auto onderhoud. Je rijd al een auto voor € 200,00 tot € 300,00 euro per maand en hoeft alleen de brandstof te betalen. Geen onverwachte onderhoudskosten of het risico op afschrijving. Maar is het echt beter dan het kopen van een auto? Dat is een van de belangrijkste vragen die jij jezelf dient te stellen.

 

Op deze pagina krijg je inzicht in alles wat met private lease te maken heeft. Op basis van de voor- en nadelen van privé lease kun jij een afweging maken of jij beter af bent met een leasecontract dan wanneer je een auto koopt. Ga je voor leasen, dan moet je zeker verder lezen en jezelf verdiepen in alle elementen van het leasecontract zodat je weet waar je aan begint.

 

Voordelen van private leaseVoordelen Private Lease

 

 • Je weet precies wat je auto je gaat kosten omdat je een vast all-in abonnement afsluit. Je weet dus precies waar je aan toe bent en hebt geen last van onverwachte hoge kosten. Je spreekt een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij waarbij alle auto kosten, exclusief

 • Je kunt een gloednieuwe auto rijden zonder dat je daarvoor hoeft te sparen of je spaarrekening daarvoor moet plunderen. Je moet echter wel een vast inkomen hebben en dit kunnen aantonen.

 • Je hoeft geen aanbetaling te doen en aan het einde van het contract hoef je geen slotbedrag te betalen.

 • Na afloop van de leasetermijn lever je de auto in en/of kies je direct een nieuwe auto uit. Je hebt geen gedoe met inruil of verkoop van je auto. Wel is er (meestal) de mogelijkheid de auto over te kopen.

 

Nadelen van private lease

Nadelen private lease

 • Op het moment dat je je leasecontract hebt getekend ben ga je een financiële verplichting aan waar je niet gemakkelijk onderuit komt. Je moet jezelf dus realiseren dat je je afspraken na moet komen. Daarom is het belangrijk om je echt te realiseren waar je aan begint. Je contract tussentijds beëindigen resulteert altijd in een boete, ofwel een afkoopsom.  
 • Vooraf moet je het aantal kilometers per jaar bepalen. Je kunt het aantal kilometers vergelijken met belminuten in je telefoonabonnement. Ga je er overheen dan moet je per kilometer betalen en dat is meestal onvoordelig.
 • Je kunt je auto niet aan iedereen uitlenen omdat de leasemaatschappij eisen stelt aan het gebruik van de auto. Je bent niet de eigenaar en daarom dien je je aan de afspraken met de leasemaatschappij te houden. Uiteraard is het niet verwonderlijk dat de leasemaatschappij eisen stelt aan de bestuurder, immers zij hebben baat bij goed gebruik van de auto.

 

Hoe werkt privé lease en wat maakt het zo interessant?

 

Stel jezelf de vraag: “Wat kost mijn auto per maand?”. Kun jij hier echt antwoord op geven? Weet jij echt wat je autokosten zijn? Juist, waarschijnlijk niet en dat is niet gek, want ruim 85% van de Nederlandse autobezitters weet niet precies wat hun auto per maand kost.

 

 

Waaruit bestaan de autokosten van een eigen auto?

 

autokosten

 • Aanschafprijs

 • Waarde afschrijving van de auto

 • Onderhoudskosten

 • APK keuringskosten

 • Autoverzekering

 • Wegenbelasting

 • Eigen risico bij schade of diefstal

 • Brandstofkosten

 

Waaruit bestaan de kosten van een auto abonnement?

 

 • Vast all-in maandbedrag voor private lease
 • Brandstofkosten

 

Wat zit er bij je leaseovereenkomst inbegrepen?

 

 • Je sluit een leasecontract af voor een vaste periode van minimaal 12 maanden en maximaal 60 maanden. Je kunt deze overeenkomst vergelijken met een huurcontract / telefoonabonnement.
 • Je betaald een vast bedrag per maand voor de auto. Alle bovenstaande kosten (Aanschafprijs, Waarde afschrijving van de auto, Onderhoudskosten, APK keuringskosten, Autoverzekering, Wegenbelasting, Eigen risico bij schade of diefstal) exclusief de brandstofkosten zijn bij dit vaste maandbedrag inbegrepen. Hierdoor kun je er op rekenen dat je absoluut zorgeloos kunt rijden. Uiteraard zijn eventuele boetes en extra kosten van bijvoorbeeld de wasstraat of parkeren wel voor eigen rekening.
 • Vast afgesproken hoeveelheid kilometers per jaar. Na afloop van het leasecontract wordt de kilometerstand opgenomen en ben je, net als bij een mobiel telefoonabonnement, vrij om een nieuwe auto uit te zoeken.

 

Wanneer moet jij kiezen voor leasen?

 

Wanneer jij toe bent aan zekerheid en grip op je kosten dan is lease echt wat voor jou. Geen onverwachte kosten en rekeningen, precies weten waar je aan toe bent voor een vast bedrag per maand. Heb jij een hekel aan het kopen van een auto, onderhandelen over de aanschafprijs en over de inruilwaarde van je oude auto? Dan moet je zeker voor lease kiezen. Of wat dacht je van gepensioneerde autobezitters? Voor hen is het krijgen van een lening lastig en vaak moeten ouderen rondkomen van hun AOW en/of een klein pensioen. Een flink bedrag uitgeven kan daardoor lastig zijn. Daarbij worden ouderen nogal eens slachtoffer van autodealers die ze flinke rekeningen sturen voor het auto onderhoud, iets waar je met een leasecontract geen zorgen van hebt. Tenslotte kan het ook nog interessant zijn voor mensen die simpelweg het comfort, de veiligheid en de status van een nieuwe auto willen maar geen geld hebben om er een aan te schaffen. Met een leasecontract kun je zonder spaargeld een gloednieuwe auto rijden.

 

Aandachtspunten inhoud auto en leasecontract

 

Sluit nooit blindelings een leasecontract af maar bekijk kritisch wat je krijgt voor je maandprijs. Controleer welke keuzemogelijkheden je krijgt met betrekking tot het samenstellen van de auto en hoe de auto is uitgevoerd. Zijn alle opties en extra verfraaiingen aan de auto die je denkt te gaan leasen bij de prijs inbegrepen? Denk aan airconditioning, metallic lak, cruise control, elektrische ramen, navigatie, enzovoorts. Uiteraard ben je niet voor niets bij ons op de website beland, want bij ons kun je private lease vergelijken en aanbieders met elkaar vergelijken. Belangrijk, want de prijzen voor exact dezelfde auto en voorwaarden kunnen per aanbieder sterk uit een lopen.

 

Elk leasecontract dient inclusief afschrijving, rente, reparatie, onderhoud en banden, schadeherstel, wegenbelasting en allrisk autoverzekering te zijn. Ga met niets minder akkoord. Je kunt er wel voor kiezen je overeenkomst aan te vullen met extra diensten / verzekeringen zoals een ongevallenverzekering, inzittendenverzekering, rechtsbijstandsverzekering, wegenwacht (binnen- en buitenland), vervangend vervoer en winterbanden. Bedenk je echter wel dat je alleen afsluit wat je nodig hebt. Heb je elders een rechtsbijstandsverzekering, dan moet je jezelf zeker niet nogmaals hiertegen verzekeren en dat geldt ook voor alle andere aanvullende zaken.

 

Afspraken in het leasecontract die je moet weten

 

1)     Onder welke voorwaarden kun je je private lease contract ontbinden?

 

Bekijk welke voorwaarden de leasemaatschappij stelt aan het ontbinden van de overeenkomst. Kunnen je nabestaanden in geval van overlijden jouw leasecontract ontbinden? En wat als je wilt emigreren of werkloos raakt? Kun je dan onder de contract uit?

Meestal valt dit tegen en zegt de leasemaatschappij “contract is contract”. Zij kopen de auto immers speciaal voor jou zouden failliet gaan als ze elke auto zomaar zouden terugnemen. Wil je je contract toch laten ontbinden, dan betaal je een boete voor contractbreuk ter hoogte van 15% tot soms wel 50% van de resterende leasetermijn. Het is dus zeker niet onredelijk dat contractbreuk zo duur, maar het is wel iets om je bewust van te zijn en eventueel reden om het aangaan van een leasecontract toch uit te stellen of voor korte duur vast te zetten.  

 

Bij sommige leasemaatschappijen kun je jezelf wel verzekeren tegen betalingsproblemen. Kom je dan zonder werk te zitten en kun je het echt niet meer betalen, dan neemt de verzekering de kosten op zich. Toch moet wel scherp zijn op de voorwaarden, want je wilt niet dubbel in de problemen komen of onnodig een extra verzekering afsluiten.

 

2)     Hoe werkt de kilometerverrekening?

 

Vergelijk de private lease abonnementen en kilometerafspraken tussen leasemaatschappijen. Elk leasebedrijf stelt vast hoeveel kilometer er per jaar in het abonnement zijn inbegrepen. Het is belangrijk om een realistische afspraak te maken en te kijken wat een kilometeroverschrijving kost. Vergelijk leaseprijzen en kilometerafspraken per auto onder de diverse maatschappijen, want soms kun je voor hetzelfde bedrag of slechts een klein bedrag extra tot wel twee keer zoveel kilometers mag rijden.

 

LET OP! De kosten voor extra kilometers kunnen oplopen van 5 cent tot soms wel 16 cent per kilometer buiten je contract. Sluit dus liever een contract af voor meer kilometers dan te weinig en houdt er altijd rekening mee dat je je contract niet overschrijdt. Uiteraard zijn er ook bedrijven die werken met een hercalculatie die wel schappelijk is. Maar neem dit risico niet en zorg dat je zeker weet waar je mee in stemt!    

 

PAS OP! Voor kilometerbundels die elke drie maanden verrekenen, dit is zeer ongunstig wanneer je het ene kwartaal het aantal kilometers overschrijdt en het andere kwartaal binnen de kaders blijft.

 

Kilometerstand leaseauto

 

3)     Gelden er leeftijdseisen?

 

Sommige leasemaatschappijen stellen eisen aan de leeftijd van de hoofdbestuurder. Dit kan negatief uitvallen wanneer je jong bent en tot een risicogroep voor verzekeraars behoord. Tevens bestaan er voorwaarden met betrekking tot een maximum leeftijd. De reden hiervoor is wederom de toename in het risico op ongevallen in het verkeer.

 

4)     Wat zijn je schadevrije jaren waard en bouw je no-claim op?

 

Soms is het mogelijk om korting te ontvangen op je leasebedrag op basis van schadevrije jaren, meestal is het bedrag wat leasemaatschappijen tonen het gunstigste bedrag en loopt dit bedrag, indien ze met schadevrije jaren werken, op naarmate je geen no claim korting hebt.

 

LET OP! Wat gebeurt er in geval van schade met de leasewagen? Gaat je leasebedrag omhoog of blijft deze hetzelfde? Heb je eigen risico en zo ja, hoe hoog is dit risico? Wat gebeurt er indien de auto total loss raakt bij een ongeval? Is dat een ontbindende factor of krijg je gewoon weer een vergelijkbare auto aangeboden?

 

Schadevrije jaren korting

 

5)     Laat je geen verkapte huurkoop aansmeren!

 

Zorg dat je zeker weet dat je een prive lease contract afsluit en het geen verkapte huurkoop betreft. Financial lease en huurkoop zijn varianten die op prive lease lijken maar absoluut nadeliger zijn.

 

Private lease veilig?

 

Zoals je merkt hebben wij een kritische houding ten opzichte van leaseovereenkomsten. Dit hebben wij niet voor niets en de enige reden dat wij dit zo uitgebreid onder de aandacht brengen is jouw belang. Onze kritische houding neemt niet weg dat wij fan zijn van auto abonnementen. Vooral omdat het de verkeersveiligheid ten goede komt, beter is voor het milieu en jij precies weet wat je vaste lasten zijn.

 

Heb je nog vragen of aanvullingen? Deel deze met ons!

 

Private lease is veilig